Fotograf Magazine

2024 FOTOGRAF MAGAZINE OPEN CALL TALENTS WANTED!

Hledáme nové talenty! Vyhlašujeme open call pro všechny profesionály*ky, amatéry*ky a studenty*ky k zaslání fotografických projektů. Přijímáme vizuální díla – fotografie / pohyblivý obraz, která představují svébytný, jasně definovaný celek nezávislého a nekomerčního charakteru.

Objevování talentů je jedním z cílů naší organizace “Fotograf – zóny současné fotografie”, proto vítáme všechny žánry a rozmanité přístupy k tvorbě. Hledáme talenty jakéhokoliv věku. Talents wanted! Hlaste se!

Dva vybrané projekty budou publikovány v následujícím vydání časopisu FOTOGRAF. Magazín se ve světovém kontextu řadí mezi nejvýznamnější časopisy věnující se současné fotografické tvorbě a je v anglické verzi distribuován do patnácti zemí světa. Práce vybírá odborná porota složená z českých a zahraničních fotografů, fotografek, kurátorů a kurátorek.

Prodlužujeme termín pro zaslání návrhů do soutěže je do 9. 6. 2024. 

Vyhlášení vítězů proběhne 10. 7. 2024.

Podmínky přihlášení:

  • CV (životopis ve formátu .pdf v angličtině)
  • Portfolio (prezentace dosavadní práce ve formátu .pdf v angličtině, max 10 MB)
  • Projekt + obrazová část (popis projektu v maximálním rozsahu 1 500 znaků, vše v jednom souboru formátu .pdf v angličtině max. 10 MB)
  • Všechny přílohy e-mailu musí být řádně označeny (Příjmením_Jménem + CV / Portfolio / Projekt)
  • Projekty posílejte na email: barbora.capova@fotograf.zone a do předmětu uveďte „OPEN CALL MAG“
  • Počet projektů přihlášených jedním autorem*kou není limitován
  • Účastnický poplatek za jeden přihlášený projekt činí 750,- Kč / 30 eur (Early bird 600 Kč / 24 eur)

 

Poplatek zasílejte na účet s poznámkou pro příjemce ve tvaru “OPEN CALL_příjmení”

Číslo účtu: 2800358798/2010

IBAN: CZ8420100000002800358798
BIC code/SWIFT: FIOBCZPPXXX

 

O vítězi rozhodne mezinárodní porota sestavená z odbornic a odborníků na současnou fotografii ve složení:

Katy Hundertmark (časopis FOAM), Julie Hrnčířová (vizuální umělkyně), Markéta Kinterová (Fotograf Magazine), Giangavino Pazzola (CAMERA – Centro Italiano per la Fotografia), Elizabeth Pichler (kurátorka), Karolina Wojtas (vizuální umělkyně)

 

Porota:

Katy Hundertmark (časopis FOAM),

Katy Hundertmark je skotsko-německá umělkyně a šéfredaktorka časopisu Foam. Její práce byly vystaveny na místech jako Streetlevel Photoworks Glasgow, Stills Edinburgh, Seenfifteen London, Macro Testaccio Rome a její texty byly publikovány v časopisech jako Quottom Magazine, Notes Journal a Studies in Photography.

Julie Hrnčířová (vizuální umělkyně),

žije a pracuje v Oslu. Studovala na Fakultě umění a designu UJEP v Ústí nad Labem a absolvovala École Nationale Supérieure de la Photographie ve francouzském Arles. Její práce byly součástí festivalů Les Rencontres de la Photographie v Arles, Nordic Light Festival a kolektivních výstav jako v galerii GapGap v Lipsku, Fotogalleriet v Oslu, Industra Gallery v Brně a mnoha dalších.

Markéta Kinterová (Fotograf Magazine),

je šéfredaktorkou časopisu Fotograf a ředitelkou platformy, která zastřešuje Fotograf Gallery a Fotograf Festival pod názvem Fotograf.zone se sídlem v Praze. Pro Fotograf Contemporary zajišťuje odborný dohled a vytváří portfolio zastupovaných umělců. Letos s teamem Fotograf.zone uspořádala společně s Dariou Hvíždalovou konferenci o umělé inteligenci a kreativních průmyslech Creative Edge.

Giangavino Pazzola (CAMERA – Centro Italiano per la Fotografia),

od roku 2018 je spolupracovníkem kurátora CAMERA – Italského centra pro fotografii v Turíně. Jako umělecký a výkonný manažer vede také mezinárodní festival fotografie tamtéž s názvem EXPOSED a je kurátorem sekce fotografie a pohyblivých obrazů na ArteFiera Bologna. Má doktorát z urbanistických a kulturních studií na turínské Politecnico a vyučuje estetiku na Evropském institutu designu (IED).

Elizabeth Pichler (kurátorka),

je kurátorka, výzkumnice a výstavní designérka působící v Berlíně. Vystudovala magisterský obor Kurátorská studia a je doktorandkou na Akademii výtvarných umění v Lipsku. Elisabeth Pichler se zaměřuje na fotografii a pohyblivý obraz, kurátorsky připravuje tematické výstavy se sociálně-politickou tematikou a zabývá se výzkumem archivního umění v postsocialistické sféře.

Karolina Wojtas (vizuální umělkyně),

je fotografka, která se inspiruje náhodnými předměty, dětskou fantazií a svými vzpomínkami z dětství, vytváří barevný svět experimentu a nekonečné zábavy, tento materiál přetváří do instalací. Vystudovala filmovou školu v polské Lodži a Institut tvůrčí fotografie v České republice. Wojtas vystavovala svá díla na mnoha samostatných i kolektivních výstavách v Polsku i v zahraničí.

 

Foto: Julia Lübbecke, Weiche Knie, 2023 (Open Call 2023 Winner)