Fotograf Magazine

Fotit chutě

Rozhovor Johany Pošové a Pavla Vančáta s Blankou a Jiřím Poláčkovými

Jiří Poláček patřil díky svým fotografiím Prahy i projektu Český člověk k nejzajímavějším tvůrcům 70. a 80. let. Po několika letech strávených ve fotolaboratoři ČTK se roku 1981 vydal na dráhu fotografa na volné noze a spolu s manželkou Blankou a synem Jiřím zformovali během následujících dekád jedno z nejúspěšnějších studií soustředících se na gastronomickou fotografii v Čechách. Manželé Poláčkovi se v 90. letech rozhodli opustit Prahu, zakoupili a zrekonstruovali renesanční mlýn na Křivoklátsku, který jim posléze sloužil jako domov i ateliér. Jejich fotografie lze nalézt ve více než dvou stovkách kuchařek a sešitů s recepty. Od 90. let s nimi spolupracuje i syn Jiří Poláček jr. (1975), který v rodinné fotografické tradici pokračuje dodnes.

To read the entire article you must log in.

Log in

#42 jídlo

150